Informált beleegyezés a résztvevők számára

BELEEGYEZÉSI NYILATKOZAT

A kutatásban akkor vehetsz részt, ha:

 • 16-29 éves vagy, Ausztriában, Dániában, Magyarországon, Norvégiában, Spanyolországban, Svédországban vagy az Egyesült Királyságban élsz.
 • 18-29 éves vagy, Olaszországban vagy Litvániában élsz.

A YouCount projektben részt vevő 13-15 éves és 13-17 éves olaszországi, magyarországi és litvániai kiskorúak csak a YouCount kutatóival együttműködve és a szülő/gondviselő írásos beleegyezésével vehetnek részt a projektben.
Kérdésed van? Kérjük, keresd fel a YouCount egyik kutatóját, Oblath Mártont (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.), o a la coordinadora del proyecto Reidun Norvoll (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)

Üdvözlünk a YouCount projektben!

Szeretettel meghívunk a YouCount projektbe, mint a fiatalok társadalmi befogadását vizsgáló fiatal civil kutatót! Az alábbiakban szeretnénk tájékoztatást nyújtani a projektről, arról, hogy kik vehetnek részt benne, és hogy mivel jár a részvételed.

A YouCount és az alkalmazás célja

A YouCount applikáció az Európai Bizottság által indított, 2021 februárjától 2024 januárjáig tartó YouCount nevű projekt része.

A YouCount projekt célja új ismeretek és innovációk kifejlesztése a fiatalok társadalmi befogadására olyan ifjúsági civil kutatások révén, amelyekben a fiatalok fiatal civil kutatóként (társkutatóként) vesznek részt. A fiatal civil kutatók a YouCount alkalmazáson keresztül hivatásos kutatókkal együtt dolgoznak és/vagy megfigyeléseket gyűjtenek a társadalmi befogadással kapcsolatos tapasztalataikról.

A YouCount projekt keretében kilenc európai ország - Ausztria, Magyarország, Dánia, Olaszország, Litvánia, Spanyolország, Svédország, Norvégia és az Egyesült Királyság - fiataljainak részvételével kutatják a társadalmi befogadás különböző vonatkozásait, mint például a társadalmi és munkahelyi életben való részvétel, a helyhez és a csoporthoz tartozás érzése vagy az aktív állampolgárság.

A projektben különböző adatgyűjtési módszert alkalmazunk, például interjúkat és műhelymunkákat, amelyekben kisebb csoportokban vesznek részt a fiatalok. Emellett a fiatalokkal és az uniós székhelyű SPOTTERON Citizen Science platformmal (www.spotteron.net), amely szintén projektpartner, közösen hoztuk létre a "YouCount alkalmazást". Az applikáció erősítheti a fiatalok hangját, segíthet jobban megérteni a fiatalok előtt álló lehetőségeket és kihívásokat, és lehetséges megoldásokat találni az egyes országokban, valamint Európa-szerte.

A YouCountról további információkat a projekt weboldalán találsz: ☛ YouCount - Social Citizen Science (youcountproject.eu)

Miért kérjük, hogy vegyél részt?

Mert 13 és 29 év közötti vagy a kilenc európai ország egyikéből, és a társadalmi befogadással kapcsolatos tapasztalataidat megosztanád másokkal a YouCount projektben.

Kik vehetnek részt a kutatásban az applikáció használatával?

A projektbe 13-29 éves fiatalokat várunk. A kutatásra vonatkozó, a kilenc résztvevő európai országban eltérő jogi korlátozások miatt a következő csoportokat hívjuk meg:

 • csoport 1: 16-29 év közötti fiatalok, akik Ausztriában, Dániában, Magyarországon, Norvégiában, Spanyolországban, Svédországban vagy az Egyesült Királyságban élnek.
 • csoport 2: 18-29 éves fiatalok, akik Olaszországban vagy Litvániában élnek.

Ha az 1. csoportban 13-15 éves vagy a 2. csoportban 13-17 éves vagy, csak az országodban tartózkodó felelős kutató [Oblath Márton (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) vagy Mihók Barbara (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.)] egyetértésével vagy a szülő/gondviselő írásos hozzájárulásával (amely tartalmazza a regisztrációhoz szükséges e-mail címedet) vehetsz részt.

Az e-mail címedre a szülői hozzájárulás miatt van szükségünk. Az applikációban használt álnevedet továbbra is megtarthatod magadnak.

Kik felelnek a kutatásért?

A projektben 11 partner vesz részt Európa kilenc országából. Az Oslo Metropolitan Egyetem (OsloMet) a koordinátor, és a partnerekkel kötött közös felelősségvállalási megállapodás értelmében a teljes projektért és az alkalmazás-tanulmányért felelős.

A többi partner a következő:

 • A Central Lancashire-i Egyetem (Egyesült Királyság)
 • Vetenskap & Allmänhet (Svédország)
 • Södertörn Egyetem Stockholm (Svédország)
 • Universität Wien (Ausztria)
 • Környezeti társadalomkutatók (ESSRG) (Magyarország)
 • Aalborg Egyetem (Dánia)
 • Kaunasi Műszaki Egyetem (Litvánia)
 • Dipartimento di Studi Umanistici, Università degli Studi di Napoli Federico II (Olaszország)
 • Deusto Alapítvány (Spanyolország)
 • SPOTTERON civil tudomány (Ausztria)

Az első tíz partner a kutatásért és az adatfeldolgozásért felelős. A SPOTTERON kizárólag a YouCount alkalmazásban gyűjtött adatokat dolgozza fel a konzorcium nevében, kivéve a SPOTTERON platformon történő regisztráció során megadott adatokat, amelyek feldolgozására a SPOTTERON-nak külön jogalapja van (lásd a felhasználói feltételeket).

Mit jelent a részvételed?

Először is, regisztrálj a SPOTTERON applikációra az országod, a születési dátumod, az e-mail címed és a felhasználóneved (álnév) megadásával. Az applikáció elérhető az Apple app store-ban, a Google Play-en vagy a YouCount weboldalon található webes alkalmazáson keresztül. Az alkalmazásban egy álnevet kell választanod felhasználónévként. A profilodhoz feltölthetsz egy nem beazonosítható képet, de ne feledd, hogy a képen nem szerepelhet az arcod, és nem fedheti fel a személyazonosságodat vagy mások személyazonosságát.

Ezután az alkalmazás segítségével a térképen rögzítheted a fiatalok társadalmi befogadásával kapcsolatos megfigyeléseidet, tapasztalataidat és lehetőségeidet. A kérdéseket képekkel kiegészítve megválaszolhatod. Ezenkívül visszajelzést adhatsz a többi résztvevő fiatalnak. Az alkalmazáson keresztül meghívást kaphatsz újabb YouCount tanulmányokba. Lehetőséged van arra is, hogy statisztikai elemzéseket készíts az alkalmazásban.

Eldöntheted, hogy mennyi információt osztasz meg velünk az applikáción. Lehetőséged van a helymeghatározó funkció visszavonására, valamint a helyek, a helymeghatározás és a megfigyelések elrejtésére. Azt is választhatod, hogy közterületről küldöd be az észrevételeidet.

A beküldött adataidból a projekt kutatócsoportjai statisztikai vagy tartalmi elemzéseket készítenek, hogy többet tudjanak meg a fiatalok társadalmi befogadásának pozitív mozgatórugóiról és a fiatalokat érintő kihívások lehetséges megoldásairól.

Milyen kockázatokkal és előnyökkel jár a részvételed?

Az applikáció használatával többet megtudhatsz a társadalmi befogadásról és más fiatalok tapasztalatairól. Lehetőséget kapsz arra is, hogy megoszd saját tapasztalataidat, és részt vegyél a kutatás egyéb részeiben.

A kutatás során nem érhet fizikai, társadalmi, gazdasági, pszichológiai vagy jogi kár.

A YouCount alkalmazás egy interaktív, nyílt közösségi média alkalmazás. Ezért kérjük, alaposan gondold át, hogy milyen információkat küldesz be magadról vagy másokról, és ne feledd, hogy az adatokat mások is felhasználhatják. Mint minden közösségi médiaplatform esetében, itt is előfordulhat, hogy nem megfelelő vagy kellemetlen tartalmak kerülnek fel az applikációra. A kutatók ezért a projekt időtartama alatt folyamatosan figyelemmel fogják kísérni az alkalmazást. Bármikor bejelentheted az ilyen eseteket akár magában az alkalmazásban is (más felhasználók vagy tartalmak megjelölésével vagy blokkolásával). Kérjük, mindig vedd fel a kapcsolatot a projekt kutatócsoportjával, ha bármilyen helytelen feltöltést tapasztalsz.

DE: Ha nem a valódi nevedet használod, hanem egy titkos álnevet, és nem töltesz fel olyan személyes adatokat, amelyek közvetlenül vagy közvetve felismerhetővé tesznek, az alkalmazás többi felhasználója nem ismerheti meg a valódi személyazonosságodat.

Önkéntes részvétel

A projektben való részvétel teljesen önkéntes. Szabadon eldöntheted, hogy mikor és hogyan kívánsz hozzájárulni a kutatáshoz. Eldöntheted, hogy meg akarod-e osztani vagy el akarod-e rejteni a megosztásaidat. Az elrejtést követően csak az adminisztrátor és a moderátor láthatja a feltöltésed helyét és tartalmát.

Könnyedén ki is léphetsz a tanulmányból, ha eltávolítod felhasználói fiókodat vagy személyes adataidat az alkalmazásból, és megkérheted a helyi kutatót, hogy törölje az exportált személyes adatokat a projekt kutatási adatbázisából. Személyes adataidat ennek következtében a következő adatfrissítéskor törölni fogjuk a SPOTTERON adatbázisából. Nem lesz semmilyen negatív következménye, ha úgy döntesz, hogy nem veszel részt a projektben, vagy később úgy döntesz, hogy visszalépsz.

Hogyan kezeljük az adatokat?

Személyes adataidat kizárólag az itt ismertetett célokra használjuk fel. Személyes adataidat bizalmasan és az adatvédelmi jogszabályoknak (az általános adatvédelmi rendelet és a személyes adatokról szóló törvény, az úgynevezett GDPR) megfelelően fogjuk kezelni.

Kizárólag a SPOTTERON férhet hozzá a nevedhez, a születési dátumodhoz és az e-mail címedhez. A regisztrációkor megadott személyes adataidat a platform biztonságosan tárolja. A kutatócsoportok csak az álnevekkel ellátott adatokhoz férnek hozzá.

Minden partnerintézmény kijelöl egy kutatót, aki felelős az álnevekkel ellátott adatok exportálásáért (másolásáért) a SPOTTERON platformról. A másolt adatfájlokat az ESSRG kutatói jelszóval védett számítógépes rendszerek segítségével bizalmasan és biztonságosan tárolják. Az adatokat a helyi kutatócsoport és az EU-tagállamokból és két EU-n kívüli országból (Norvégia és az Egyesült Királyság) származó kutatókból álló kutatócsoportok elemzik és dolgozzák fel.

Az álnévvel védett adatok egy részét (statisztikák, képek és szöveges mező) publikációkban és prezentációkban, valamint a nyilvánosság tájékoztatására használják fel, anélkül, hogy felfednék a felhasználók személyazonosságát.

Mi történik a személyes adataiddal a kutatás végén?

Annak érdekében, hogy mások is tanulhassanak a projektből, és megtudhassák, hogyan működhet a civil tudományos alkalmazás, az alkalmazás 2024. december 31-ig lesz nyilvános a SPOTTERON platformon. Ezt követően a SPOTTERON 14 napon belül törli a tartalmat és a személyes felhasználói adatokat az alkalmazásból.

A platformon elérhető felhasználói fiókkal más civil tudományos projektekben is részt vehetsz. Ha úgy döntesz, hogy törlöd a felhasználói fiókod adatait, ezt bármikor megteheted közvetlenül a YouCount alkalmazáson belül, késedelem nélkül. A főmenüben a beállítások alatt találod a személyes adataid törlésére alkalmas felületet. A jelszó megadása és megerősítés után minden adat azonnal törlődik. A törlés végleges, és nem lehet visszafordítani.

Amikor a projekt véget ér, a kutatók az összes adatot az elemzések és publikációk elkészítéséhez név nélkül kezelik.

Miért vagyunk jogosultak a személyes adataid feldolgozására?

A személyes adataidat a beleegyezéseddel kezeljük.

Az OsloMet-tel kötött megállapodás alapján az Adatvédelmi Szolgálat (Sikt) megállapította, hogy a személyes adatok feldolgozása ebben a projektben összhangban van az adatvédelmi jogszabályokkal.

Jogaid:

Amíg a megosztott adatok alapján beazonosítható vagy, jogod van, hogy:

 • hozzáférj a feldolgozott adataidhoz
 • kérheted a személyes adataid törlését
 • kérheted a helytelen személyes adatok javítását
 • másolatot kapj a személyes adataidról (adathordozhatóság), és
 • panaszt nyújthatsz be az adatvédelmi tisztviselőnek vagy a magyar adatvédelmi hatóságoknak a személyes adataid feldolgozásával kapcsolatban

Hol tudhadsz meg többet?

Ha kérdésed van a projekttel kapcsolatban, vagy ha a jogaiddal szeretnél élni, kérjük, vedd fel a kapcsolatot a következő címmel:

OsloMet:

Tisztelettel,
Reidun Norvoll (Koordinátor, OsloMet), Mihók Barbara és Oblath Márton (Projektvezetők ESSRG)

Hozzájárulás

 • Megkaptad és megértetted a YouCount projektről és a YouCount applikációról szóló tájékoztatást, és lehetőséged volt a kutatással kapcsolatban kérdéseket feltenni.
 • A YouCount alkalmazás letöltésével és felhasználói regisztrációjával elfogadod a fenti feltételeket.
 • Elismered, hogy betöltötted a 16. életévedet. Ha kiskorú vagy elismered, hogy a kutatók írásbeli szülői/gondviselői beleegyezést szereztek a szüleidtől/gondviselőidtől.
ImageSeperator 1390px 02 GirlWithCamera

Sign up for the YouCount Newsletter!

We publish quarterly updates on our work in a Newsletter that you can receive directly in your inbox. With every Newsletter, you learn more about YouCount and the people behind the project. We travel to the different cases and introduce you to young citizen scientists and other project members in each issue. Our Newsletter informs you about upcoming events and updates you on events you might have missed. Don’t miss out!

 SIGN UP HERE

Social Media

twitter facebook instagram linkedin

european unionYouCount is funded by the European Commission under Horizon 2020, GA No.101005931